•  Alanya Ayak Sağlığı

Tırnak ve Ayakkabı

Tırnak ve ayakkabı

Bebeklerin ayak anatomisi, tırnakları ve derisi ne kadar da kusursuzdur. Bu kusursuzluk yürümeye başlama dönemine kadar devam etmekte. Yürüme ile birlikte vücut ağırlığının basınç etkisi, sürtünme, dış faktörler belkide en önemlisi ayakkabı giyilmesi ayakları ve ayak tırnaklarını zaman içerisinde bozmaktadır. Özellikle moda sektöründe hızla değişen yeni akımlar etkisinde ayakkabılar ortopedik ve ergonomik olamaktan uzaklaşmış daha tehlikeli olmaya başlamaktadır.
           
Yeni ayakkabılar Çinli kadınların eski bin yıllık çillerini hatırlatmakta. Çin'de 10. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın başlarına “Ayak Dondurma” (İngilizce karşılığı `foot binding', kız çocuklarının ayaklarının belli bir sınırın üstünde büyümemesi için yapılan `estetik' işlem) geleneği vardı. Bu gelenek 10. yüzyılın ikinci yarısında Çin'de hüküm süren Tang hanedanı  imparatoru Li Yu'nun küçük ayakları olan kadınlara ilgisinden kaynaklanmakta idi. Saray içindeki ve dışındaki kadınlar imparatorun gözüne küçük ayakları ile girebilmek için 3-5 yaş arasındaki kızların ayak parmaklarının kırılıp ipekten sargılarla iyice bağlayarak bir metot geliştirdiler.  Yüzlerce yıl boyunca milyonlarca aristokrat Çinli kadın bu operasyona tabi tutuldu. 1900 lü yılların ortalarına kadar devam etti. Sonuçları kadınlar için ömür boyu yaşanacak bir işkence idi.

Günümüz ayakkabıları maalesef bu Çin geleneğinden hiç farklı değil. Aşağıdaki örnekler;

Tırnak sağlığı ve tırnak deformasyonları açısından ayakkabı son derece önemlidir. İleri yaş gruplarında kronik ayak ve tırnak bozuklukları daha çok kadınlarda gözlenmektedir. Bu tamamen kadınların ayakkabı seçiminde ortopedik ayak yapılarına göre değil modaya göre ayakkabı seçimlerinden kaynaklanmaktadır. Özellikle ayaklara uygun olmayan önü dar ayakkabı kullanımı ayakları ve tırnakları zamanla bozmaktadır. Bu problemler kızlarda çocukluk döneminde başlamakta ve daha sonrasında erişkinlik döneminde devam etmektedir. 
           
Bu nedenle tırnak bozukluklarının muayenesinde  hastanın en sık giydiği ayakkabının değerlendirmesi son derece önemlidir. 
           
İleri yaşlarda dolaşım ve kemik-eklem sistemi problemleri daha fazla artmaktadır. Bunlar ayak ve tırnak problemlerini kolaylaştırmaktadır.

Bu nedenle ileri yaşlarda  uygun ayakkabı seçimi daha önemlidir.
           
Ayakkabı giyme süresi, mesleki ayakkabı tercihleri de son derce önemlidir. Örneğin ağır çalışma koşullarında çelik korseli ayakkabı kullanımı ayak ve tırnak travmalarını engelleyebilmektedir. 
Ayakkabının tırnak bozukluklarında etkisini 3 başlıkta toplayabiliriz.
1. Ayak yapısına uygun olmayan özellikle daha küçük numaralı ayakkabı seçimi
2. Ayakkabı yapımlarında hatalar
3. Ayakkabının aşınması ve sonrasında ayak ile uyumsuz hale gelmesi
           
Ayakkabı seçiminde önemli kriterler nelerdir;

1. Ayakkabının topuk yüksekliği; yüksek topuklu ayakkabı seçimi yürüme sırasında ayakların ön kısmını yani parmak ve tırnakları ayakkabının ön kısmına itilmesine neden olmaktadır. Bu sürekli travma anlamına gelmektedir. Bu travma topuk yüksekliği artışı ile artmaktadır. Bu nedenle topuk yüksekliği 30-35 mm yi geçmemelidir.
2. Ayağın ayakkabı içerisinde sabit kalması; ayakkabı içerisinde ayaklar yürüme sırasında sabit durmalıdır. Yürüme sırasında ayakların ayakkabı içerisinde öne-arkaya yada yanlara olan hareketi tekrarlayan travmalara neden olmaktadır.  
3. Kötü ayakkabı tasarımı son derece önemlidir. Ayakkabı üst ve yanlardan ayaklara basınç ve sürtünme yapmamalıdır. Ayakkabı yeterli derinlik ve genişlikte olmalı ve ayaklar üzerine basınç uygulamamalıdır. Ayak topuğu ayakkabı içerisine iyi oturmalıdır. 
4. Ayakkabı içerisinde az sayıda dikiş olmalıdır.
5. Ayaklar ve ayakkabı uyumu için ortopedik aparatların kullanılmalıdır.




Kaynak www.hakanbuzoglu.com

Önemli: Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.