•  Alanya Ayak Sağlığı

Diyabet Ayakkabısı

Diyabetlinin Ayakkabı Seçimi

*Diyabetik hastanın ayakkabı seçimi çok önemlidir. Uygunsuz ayakkabı kullanımı diyabet ayak yarasının oluşumuna yol açar.
*Diyabetik kadın hastalar asla ucu sivri ve yüksek topuklu ayakkabılar tercih etmemeliler.
*Diyabetik erkek hastalar kesinlikle sivri burunlu ve ayağı sıkan ayakkabılar tercih etmemeliler.
*Sivri burunlu ve dar ayakkabılar ,  genellikle , ayağa kendi şeklini verir. Ayak; ayakkabı içerisinde sıkışır ve ayak üzerinde bası alanları oluşturur. Bu bası yerlerinde diyabetik ayak yarası kolaylıkla gelişir.  Halbuki ayak, ayakkabıya şekil vermelidir.
*Sıkı ve sivri burunlu ayakkabı kullanımı ile ayakkabıya fazladan temas sağlayan bası noktaları kolaylıkla bası yarası oluştururlar.
*Uygunsuz ayakkabı kullanımı kolaylıkla diyabetik ayak yarası oluştururlar.
*Diyabetik hastalar özellikle yumuşak deri veya süet, burnu geniş ve hafif topuklu ayakkabılar tercih etmelidir.
*Ayağa uygun ayakkabıda ayağın ayakkabı içindeki rahat durumu olmalı, ama ancak bu rahatlık, bolluk halinde olmamalıdır.
*İçten dikişli ayakkabılara dikkat
Ayakkabılar kesinlikle çorapsız, çıplak ayak ile giyilmemelidir. Böyle Bir durumda içten dikişli ayakkabılar, özellikle topuk kısmında, kolaylıkla yara gelişimine yol açar.
*Parmak arası ve ayağı korumasız bırakan ayağın dışarı taştığı yazlık ayakkabılar kesinlikle tercih edilmemelidir.
*Yazlık ayakkabılar Ayağı toz ve darbelerden koruyan, önü kapalı yazlık ayakkabılar diyabetik hastalar için en uygun olanıdır.
*Ayakkabı almadan önce; ayak kalıbınızı beyaz bir kağıdın üzerine çizin ve kesin. Alışveriş esnasında, bu kalıbı alacağınız ayakkabının içine rahat girip girmediğini kontrol edin.
*Yeni bir ayakkabıyı günün hangi saatinde almalıyız?
Öğlen 14-16
Ayakkabı alışverişlerinizi öğleyin yapın. Sabah alınan bir ayakkabı, akşama doğru ayakların şişmesi nedeniyle dar gelebilir. Yine akşam alınan ayakkabı sabah bol gelebilir. Her iki durumda da ayakkabının yara açması kolaylaştırır.
*Yeni alınan ayakkabı ayağı alıştırmak için 2 hafta süre ile günde 1 saat giyilmelidir.
*2 haftada bir ayakkabının içi ıslak sabunlu bez ile silinip duru su ile yekrar silinmelidir.Sonrada gölgede kurutulmalıdır.
*Bir gün giydiğiniz ayakkabıyı ertesi gün tekrar giymemelisiniz.Güneş ışığını direkt almadığı bir yerde havalandırmalıyız.
*Diyabetik ayak yarası riski olan hastalar kesinlikle zorlayıcı egzersizler yapmamalıdır. En uygun olanı tempolu yürüyüşler veya yüzmedir.
*Terlikle yürüyüşe çıkmak kesinlikle yanlıştır.
*Özel üretilmiş yürüyüş ayakkabıları; gerek günlük kullanımı da gerekse yürüyüş esnasında, özel üretilmiş spor ayakkabıları tercih edilmelidir.
*Her ayakkabı tabanlık ile desteklenmelidir.
Günlük olarak kullandığınız ayakkabıların tabanlık ile desteklenmesi, diyabetik ayak yarası gelişimini belirgin şekilde azaltır.
*Ayakkabılar kapı önünde bırakılmamalıdır. Gerek sizin Gerekse apartman hijyeni açısından bu durum önemlidir.
*Ayakkabınızı giymeden önce silkeleyin ve içindeki yabancı maddelerin uzaklaştığından emin olun. İçini kontro edip giyin.
*Plajda, kumsalda ve evinizde dahi, kesinlikle çıplak ayakla dolaşmayın.
*Plajda çıplak ayakla dolaşmak, ayağınızın derisinden veya tırnak diplerinizden birçok mikrobun vücudunuza girişini kolaylaştırır.
*Sahilde çıplak ayakla dolaşan hastanın ayak tabanında açılan yara sıklıkla karşılaşılan bir yaralanma çeşididir.
*Parmak arası sandalet kesinlikle kullanmayın.
*Yazın Plajda dolaşırken tercih edilecek sandaletler; sert zeminli, yumuşak tabanlı, yüksek ve yan darbelere karşı koruyuculu olmalıdır.


Dogru yürüyüş şekli
Kendini öne itmeden, bacakları kalçadan çekerek, dizleri bükmeden, kısa adımlarla yapılan yürüyüş, ayak yarası gelişim riskini azaltmaktadır. Buna kalçadan yürüyüş şekli denmektedir.


Diyabetli yapması gereken . Yükün azaltılması gerekebilir.
Eğer yürüyüş bozukluğunuz ve düşme tehlikeniz varsa, ayağa binen yükün azaltılması için, baston gibi destekleyici cihazları kullanmaktan çekinmeyiniz.


Diyabetlide Çorabın önemi
*Lastikli veya dikişli çoraplar giymeyin. Her gün çorabınızı değiştirin. İyi  yıkanmış çorabı ,ütüledikten sonra giyin .Daha çok yünlü , pamuklu ve dikişsiz çorapları tercih edin.
*Sıkı lastikli çoraplar giyinmemeli . Sıkı lastikli çoraplar kan akımını bozarak, ayak yarası gelişimini kolaylaştırabilir.
*Diyabetlilere özel üretilmiş ,ayakların en çok basınca ve travmaya maruz kalan bölgelerini destekleyen çoraplar olmalı.
*Haftanın hergünü giyebileceğiniz çoraplarınız olmalı ve hergün değiştirmelisiniz.




Kaynak www.hakanbuzoglu.com

Önemli: Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.