Duyar duymaz herkesin yüzünü buruşturduğu ‘ayak kokusu’, özellikle sosyal ortamlarda insanı çok zorda bırakan bir soruna dönüşebilir. Ayak kokması öyle nadir rastlanan bir rahatsızlık falan değildir ama bazı kişiler diğerlerine göre, ayaklarının kokmasından daha çok şikayetçidir.
Öte yandan, ‘Herkesin ayağı kokar.’ diyerek işin içinden çıkamayacağımız ve aslında birkaç basit öneriyi dinlersek önüne geçebileceğimiz bir durumdur.
Ayak kokusunun başlıca nedeni terdir. İnsan ayağında 250 binden fazla ter bezi bulunur ve bu nedenle kulağa ne kadar olmaz gibi gelse de, ayaklar vücudun diğer bölgelerine göre daha fazla terleme kapasitesine sahiptir. Terin kendisi değil ama bu terle birlikte ortaya çıkan bakteriler, kötü ayak kokusunun ana nedenidir. Ayak kokusunu engellemek için ilk olarak, ayakların terlemesini en aza indirmek gerekir.
Bakteriler
Bakteriler ayak parmakları arası, ayakkabı veya çorap gibi karanlık ve nemli yerleri severler. Buralarda büyüyen bakteriler, ayaktaki ölü deri hücreleri ve yağlarla beslenerek kokuya neden olan organik asitler üretmeye başlarlar. Bazı bakterilerin yarattığı sülfür bileşenleri ayaktaki aşırı kötü kokunun nedenidir. Kıllı ayaklarda koku daha yoğun olabilir çünkü bakteriler için daha geniş bir alan sağladıkları gibi, ayak da kıllar nedeniyle daha az nefes alıyor demektir.
Ayakkabılar
Terli ve kötü kokan ayaklarla baş etmek için, iyi bir çift ayakkabıya yatırım yapmanız gerekiyor olabilir. Deri ayakkabılar ayakların nefes almasını ve nemin dışarı çıkmasını sağlar. Ucuz, plastik ve suni deri ayakkabılar ise kötü kokuya davetiye çıkarır çünkü kokuyu emerler. Her gün farklı bir çift ayakkabı giymeyi, en azından aynı ayakkabıyı en az bir gün arayla giymeyi deneyin ki ayakkabı kurusun.
Bir başka tedbir olarak giymeden önce ayakkabılarınıza antibakteriyel sprey sıkabilir, pudra ya da koku önleyici kremler sürebilirsiniz. Ayakkabı mağazalarında, kişisel bakım ürünleri satan mağazalarda ya da büyük marketlerde artık bu tip ayak sağlığı ürünlerine çok daha sık rastlanıyor. Ayakkabılarınızı çamaşır makinesinde yıkamak da bakterileri öldürecektir ancak ayakkabıyı tekrar giymeden önce iyice kurumasını bekleyin.
Çoraplar
Teri ve nemi emecek türde çoraplar giymek ayak kokusunu önlemek açısından oldukça önemlidir. Çok ince çoraplar kokuya neden olabilir. Pamuklu ve yün çoraplargiymeniz en iyisidir. Bu çoraplar nemi emer ve kokuyu engeller. Hem ayakkabıda hem de çoraplarda sentetik malzemeden kaçınmak gerekir çünkü bu yapay malzemeler ayak kokusuna davetiye çıkarır. Naylon, polyester, yakıcı kumaşlı çoraplar yerine, kaliteli ürünlere yönelmelisiniz.
Eğer iyi bir çorabın nasıl olması gerektiğine dair şüpheleriniz varsa ve alışverişle aranız iyi değilse, Adidas veya Nike gibi ünlü spor markalarının mağazalarında, spor yapanlar için üretilen çorapları inceleyin. Ne tür çoraplar giymenizin daha iyi olacağı konusunda fikir edinebilirsiniz.
Mantar / Atlet Ayağı
Tıpkı bakteriler gibi diğer bir mikroorganizma türü mantarlar da ayaklarımızda beslenip çoğalabilir. Ayak mantarları bazı durumlarda iyileşmesi oldukça zaman alan ve tırnaklara da yayılabilen bir sorundur. Atlet ayağı olarak da bilinen mantar enfeksiyonuna sık rastlanır. Ayak kokusunun yanı sıra deride, parmak aralarında kızarıklık, soyulma, pul pul deri, çatlama benzeri sorunlar görülüyorsa, mantar tedavisi için doktora başvurmak gerekir.
Mantar yüzünden oluşan ayak kokusu, terleme kokusuna göre çok daha ağır bir kokudur. Bu durumda ayak temizliği ve bakımı çok daha büyük bir önem kazanır. Ayaklarınızı kendi haline bırakmanız durumu daha da kötüleştirir. En kısa zamanda mantar ilacı edinmeniz hem kendi sağlığınız hem de çevreye rahatsızlık vermemeniz açısından önemlidir.
Hormonal Değişimler
Ergenlik dönemindeki gençler ve hamileler daha önce başlarına gelmeyen ayak kokusu sorununun birden bire ortaya çıkmış olmasına şaşırmamalılar. Bunun nedeni, vücuttaki hormon seviyelerinde yaşanan değişimlerdir. Hormonal değişimler daha fazla terlemeye yol açar ve daha fazla ter, ayak kokusu anlamına gelir. Ayak kokusunun hormonal nedenlerden kaynaklandığı kişilerde, bu durum geçici olacaktır ama bu sırada sürekli aynı ayakkabı ve çorabı giymemeye çalışmak ve ayak temizliğine dikkat etmek yerinde olacaktır.
Aşırı Terleme (Hiperhidrozis)
Cildin aşırı derecede terlemesi şikayeti, tıpta ‘hiperhidrozis‘ olarak adlandırılır. Bu sorun vücudun sadece belli bir bölgesinde görülebileceği gibi (örneğin ellerde ya da ayaklarda), tüm vücudu da etkiliyor olabilir. Hiperhidrozisin hormonal değişimler nedeniyle tetiklendiğine sık rastlanır ve şikayet daha çok ergenlik döneminde ortaya çıkar. Doğuştan gelen bir sorun olabileceği gibi obezite, gut, menopoz, diyabet, hipertiroid, alkol, stres, kaygı gibi altta yatan başka bir neden bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Ayak kokusunun hiperhidrozis nedeniyle kaynaklandığı durumlarda yine yukarıda sıraladığımız tedbirleri alabilir ya da hiperhidrozis için önerilen çeşitli tedavi yöntemlerini doktorunuza danışabilirsiniz.
Stres / Kaygı
Zor bir durumla karşı karşıya kaldığımızda çoğu kez ‘Ter boşandı.’ deyimini kullanırız ve bu sadece bir deyiş değil, gerçeğin ta kendisidir. Stres altındayken, kaygı ve endişe içindeyken vücut tehlike pozisyonu alır ve bu sırada ter bezleri de harekete geçer. Sinirsel nedenlerden dolayı aşırı terleme şikayeti olan pek çok kişi vardır. Ayaklarınızın sık sık terlemesi ve buna bağlı olarak kötü kokuların ortaya çıkması, stresi kontrol altına almakta zorlandığınız için olabilir.
Bazı İlaçlar
Normalden daha fazla terlemenize neden olacak ilaç türlerinden birini kullanıyorsanız, bu ilaçlar ayak kokusuna zemin hazırlıyor olabilir. İnsülin, ağızdan alınan diyabet ilaçları, bulantı ilaçları ve aspirin, terlemeyi arttırabilen ilaçlardır.
Ayak Kokusu nasıl Giderilir?
Parmak aralarını temizleyerek ve topuktaki ölü derileri alarak, ayaklarınızı her gün sabunla yıkayın. Antibakteriyel veya mantar önleyici sabun kullanabilirsiniz.
Ayak tırnaklarınızı kısa kesin, bakterilere barınacak yer bırakmayın.
Her gün yeni çorap giyin. Hatta gün içinde de fırsatınız olursa, çorabınızı değiştirin. Pamuklu çoraplar giyin.
Her gün aynı ayakkabıyı giymemeye çalışın. En azından bir ayakkabıya, bir gün ara verip ertesi gün tekrar giyin.
Hava alan, gerçek deri ya da havalanan bir malzemeden üretilen ayakkabılar almaya özen gösterin. Sentetik ürünlerden uzak durun.
Yaz aylarında açık ayakkabılar, sandalet giyin.
Özel olarak ayak sağlığı için üretilen ayak spreyleri, kremler, pudra gibi ürünlerden satın alın ve kullanın.
Ayak mantarından şüpheleniyorsanız hemen bir doktora görünün.
HİPERHİDROZİS
Hiperhidroz, vücudun normal fizyolojik ihtiyacından daha fazla ter salgılanması ile karakterize olan ve etkilenen kişilerde psikososyal güçlükler ile fiziksel rahatsızlıklara yol açabilen bir hastalıktır. Hiperhidroz, primer veya sekonder olmak üzere 2 gruba ayrılabilir. Primer hiperhidroz, nedeni bilinmeyen bir hastalık olup çoğunlukla avuç içi, ayak tabanı ve aksiller bölgeyi etkiler. Tedavi seçenekleri arasında topikal ya da sistemik ilaçlar, psikoterapi, cerrahi ya da cerrahi olmayan invazif teknikler bulunmaktadır. Topikal antiperspiranlar ucuz ve kolay uygulanabilir olmaları nedeniyle primer hiperhidroz tedavisinde ilk seçenektir ancak etki süreleri kısadır ve yan etki olarak deri irritasyonu görülebilir. Sistemik ilaçlar, özellikle antikolinerjikler terlemeyi azaltır fakat terlemeyi kontrol etmek için gerekli dozlarda önemli yan etkileri ortaya çıkmaktadır. İyontoforez uzun dönem yan etkileri olmayan basit ve etkili bir metodtur ancak hastaların semptomsuz kalabilmeleri için idame tedavisi gereklidir. Botulinum toksin A, ekrin ter bezlerini innerve eden sempatik sinirlerden asetilkolin salınımını inhibe ederek terlemeyi azaltır. Etkisi kalıcı değildir. Bu nedenle 6-8 ayda bir enjeksiyonların tekrarlanması gereklidir. Primer hiperhidroz tedavisinde kullanılan başlıca cerrahi teknikler; cerrahi sempatektomi, aksiler doku eksizyonu, aksillanın subkütan küretajı ve vakumla yağ emme yoluyla uygulanan aksiler lipolizis yöntemidir. Psikoterapi, kimyasal sempatektomi ve bilgisayarlı tomografi eşliğinde torasik sempatolizis diğer tedavi seçenekleridir. Sekonder hiperhidroz çeşitli sistemik hastalıklara ikincil olarak ortaya çıkabilir ve tedavisi altta yatan hastalığa yönelik olmalıdır. Bu makalede, hiperhidrozun etiyopatogenezi, klinik özellikleri, tanısı ve tedavi seçenekleri hakkındaki son gelişmeler derlenmiştir.
Hiperhidrosis de hastanın evde yapabilecekleri:
•Hastanın terlemeden kaynaklı mantara karşı uyarılması ve önlem almasının sağlanması.
•Hastanın terlemeden kaynaklı batık tırnağı nasıl tetikleyeceği konusunda bilgilendirilmesi.
•Çorapların meteryali.(pamuklu,yünlü)
•Sık çorap değişimi(yedek çorap taşımak).
•Ayakkabıların meteryali ve hava alabilirliği.
•Ayakkabıların dinlendirilmesi ve havalandırılması.
•Ayak temizliğinin günlük yapılması.
•Ayakların temizlikten sonra kurulanması.
•Ayakların pudralanması.
•Terleme önleyici losyonlar.
•Terleme önleyici kozmetik tuzlu sularda bekletme
Hastanın doktora yönlendirilmesi:
Hastanın terleme il ilgili doktora yönlendirilmesi.(bazı ön bilgilendirmelerden sonra)(Tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinin bazı hastalıkları, şişmanlık, menopoz,ağır psikiyatrik hastalıklar vb…)
Önemli: Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.