•  Alanya Ayak Sağlığı

Tırnak Bakımı

 

Tırnak Bakımı 

Daha güzel ve estetik tırnaklara sahip olmak isteği ve bu amaçla tırnak kozmetiklerinin ve bakım ürünlerinin kullanımı günümüzde kadınlar başta olmak üzere erkekler arasında hızla yayılmaktadır. Özellikle kadınlarda problemsiz, hastalıksız ve pürüzsüz tırnaklara sahip olma isteği eski dönemlere kadar uzanmaktadır. Kadınların tırnaklarının estetik görselliği için boyadılklarını ve tırnaklarını üzerine süslemeler kullandıklarını biliyoruz.  

İdeal tırnak oval şekilli, uzunluğu genişliğinden daha fazla, uzunlamasına ve enlemesine hafif eğimli ancak enlemesine eğimi biraz fazla olmalıdır. Tırnaklarda lunula görünmelidir. Ancak elde yüzük ve küçük parmakta lunula görünmeye bilmektedir. 

Kadın ve erkeklerin kuaför gibi tırnak bakım salonlara gittiklerini ve tırnak bakımlarını buralarda yaptırdıklarını görmekteyiz. Bu bakımlarda manikür, pedikür, takma tırnak uygulamaları yapılmaktadır.  

Tırnaklar üzerinde yapısal ve sonradan gelişen deformasyonların neden oldukları düzensizlikler özel silikon içerikli dolgular ile kapatılmakta. Bunların üzerine ojeler kullanılması tırnakların estetik olarak daha güzel görünmesini sağlamaktadır. Yapay tırnak uygulamaları tırnak şekil düzensizliklerinde kullanılmaktadır. Akrilik tırnaklar özellikle tınak yeme alışkanlığı olanlarda etkilidir. 

Manikür ellerin ve el tırnaklarının bakımını tanımlamaktadır. Haftada 1 kez yapılması önerilmektedir.  El tırnaklarının estetik ve güzel görünmesi ve doğal bakımlarının yapılması amaçlanmaktadır. 

Tırnaklar köşeli, oval yada yuvarlak sitillerde kesilmektedir. 

Tırnak ılık suda bekletilerek tırnak ve el fırçaları temizlenmelidir. Bu bekleme süresinde cuticle yumuşatılarak yumuşak bir cisim ile geriye doğru itilmelidir. Tırnak kesiminden sonra uç kısımlar törpüler ile düzleştirilmelidir. 

Tırnak kırılmalarında; tırnaklarınız sudan korumaya çalışan, düzenli olarak tırnak bakım kremleri kullanın, haftada 1 kez tırnaklarda ojelerinizi çıkarın, tırnakların fazla uzamasına izin vermeyin,. 

Erkeklerde tırnaklar daha hızlı uzamakta ve sertdir.  Büyük tırnak daha problemli görünüm anlamına gelmektedir. 
Pedikür ayak ve ayak tırnakları için yapılan bakımdır. Latince ayak bakımı anlamına gelmektedir. 
Tırnaklar kişisel bakımı yansıtmaktadır. 

Tırnak güzelliği üç ana faktöre bağlıdır: 
1. Tırnağın şekli; Genetik özellikler belirleyici rol oynamaktadır.  Oval, yuvarlak, sivri kenarlı, kare şekilli olabilir. Tırnak yiyenlerde ve tırnak hastalıklarında şekil bozukluğu olabilir

 

  • Dış hatlarına ve boyutlarına bağlıdır.
  • Uzunluk genişlik oranı önemli

 

2. Tırnağın dekorasyonu; 
Tırnak astarı:Tırnak yüzeyindeki düzensizlikleri doldurur 
Tırnak boyası, ojeler:Tırnak ojeleri tırnaklara estetik görsellik katmak dışında tırnakları kormak gibi etkileride vardır. Tırnağı bir zırh gibi kaplayarak nem kaybının engellenmesi, dış etkenlere karşı koruması, tırnağa fleksible bir yetenek sunması gibi.  

Tırnak ojeleri likit formdadır ve kendi fırçası ile tırnaklara uygulanmaktadır. Ojeler kolay uygulanabilmeli, elastik ve parlak olmalı, hızlı kurumalı, tırnağa iyi tutunmalı, travmalara karşı tırnağı korumalıdır. 

Bir tırnak ojesi içerisinde ürünün yoğunluğunu ve tırnakta bir tabaka oluşturmasını sağlayan nitrosellülöz, ürünün tırnağa yapışmasını sağlayan resin gibi yapışkanlar, fleksibilitesini sağlayan plastikizerler, yoğunluğunu veren solventler, renk maddeleri ve destekleyici kimyasallar bulunmaktadır. 

Tırnak ojeleri çıkarıcılar solventler içermektedir. Bu amaçla aseton ve asetatlar kullanılmaktadır. Bunların tırnakta kullanımı tırnakta nem kaybına buda onychoschizia ve tırnaklarda kırılmalara neden olmaktadır. 

Tırnak ojeleri kullanımına bağlı olarak allerjiler gözlenmektedir. Bu ojelerde bulunan toluene sulfonamide ve formaldehyde resin (tosylamide resin olarakta bilinektedir.) bağlıdır. 

Oje çıkarıcılar daha fazla allerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.  
Tırnak Güçlendiricileri; Tırnak kırılmalarını önlemede kullanılan modifiye tırnak cilalarıdır.

 

  • Formaldehid içerenler ; Teflon, ipek, naylon, akrilik reçine, Titanyum/silikon/zirkonyum polimerleri, Biotin, kalsiyum, keratinve vitaminler içerenler.
  • Tırnak ambalajlama/sargıları; zayıf, kırık ve yarık tırnakların tamiri için kullanılmaktadır. Doku kağıdı, kağıt, ipek linen, plastik fimler, cam elyaf içermektedir.

 

Trınakta cuticle yumuşatıcılar yada temizleyiciler;  Bunlar krem formundadır ve içeriklerinde sodium hidroksit yada potasyum hidroksit bulunmaktadır. Cuticle içeriğindeki keratinin çözülmesi ile cuticle tırnak plağı üzerinden çıkarılmasını sağlamaktadır.Aslında Cuticle tırnak sağlığı açısından gereklidir ve çıkarılmamalıdır. Ayrıca cuticle temizleyiciler deride allerji ve iritasyon yapmaktadır.  

Şekillendirilmiş yapay  tırnaklar:Yapay tırnaklar, doğal tırnaklar üzerine yapıştırılan ve tırnağın uzun görünmesini sağlayan aksesuarlardır. Bunların çok çeşitleri bulunmaktadır. İpek, linen, fiberglas, plastik, jel ve akrilik takma tırnaklar gibi. Yapıştırmak için cyanoacrylate kullanılmaktadır. Son yıllarda en fazla akrilik olanlar kullanılmaktadır. Doğal tırnağın ölçülerinde polimer tozları ve sıvı monomerlerle tırnak yapılmakta tırnağın bütününe yada sadece ucuna yapıştırılmaktadır. 2-4 ay kullanılan yapay tırnak normal tırnağa hasar verir. 

3. Tırnağın kıvamı; Tırnak plağından transepidermal su kaybı komşu deriden 100 kat daha fazladır. Tırnak kurumaya yatkındır. Tırnaklar yumuşatılmalı, çok kurutulmamalıdır. 

Tırnak bakımında;

 

  • tırnak bakımı için en uygun zaman banyo sırasındadır. El ve ayak tırnakları 10-15 dakika ılık suda bekletilir. Sonrasında temizlik esim ve bakımları yapılmalıdır.
  • El ve ayaklar yıkandıktan sonra tırnaklar iyice kurulanmalı ve nemlendirici kerler ile desteklenmelidir.
  • Tırnakların kesim sıklığı ihtiyacınıza göre belirlenmelidir. Haftada 1-2 kez gibi.
  • Tırnak kesimleri size özel bir tırnak makası ile yapılmalıdır. Özellikle ayak tırnakları düz kesilmelidir.
  • Özellikle el tırnakların altında biriken kirler her gün fırça yardımıyla temizlenmelidir.
  • Hijyen ve sağlık açısından tırnaklar fazla uzatılmadan kesilmeli
  • Koruyucu eldiven ve krem kullanılmalıdır; Dokumacı, fotoğrafçı, kimyager, ayakkabıcı, eczacı, kuaför, kömürcü, inşaat işçisi, yağ, benzin, kauçuk ve madenlerle uğraşanlar mutlaka eldiven kullanmalıdır.
  • Manikür /pedikür işlemi için uygun sterilizasyon sağlanmalıdır. Sterilizasyon:ultrasoniktemizleyici, glutaraldehid gibi soğuk sterilizasyons olusyonlarında bekletmek uygulanabilir.
  • Cila artıkları çıkarmak için kullanılan aseton tırnak plağından lipidleri uzaklaştırır. Buda tırnağı kurutur, kırılganlığını artırır, inflamasyona neden olabilirler.  Bu nedenle tırnaklardaki aşırı kurumaya engel olmak için bazı yağlar da eklenmelidir.
  • Kutikülanın sürekli geriye  itilmesi ve temizlenmesi tırnakta şekil bozukluklarına neden olur.
  • Tırnak cilalarına bağlı çok sık kontakt dermatit gelişmektedir. Ellerde ve göz çevresi ile boyunda. En sık allerjen etken ojelerde bulunan toluene sulfonamide formaldehyde resin (TSFR) dir. Bu solvent tırnaklara uygulandığında 24-36 saat içerisinde buharlaşmaktadır. Buda TSFR nin uygulandıktan sonra uzun sure reaksiyonuna neden olmaktadır. Bunun dışında akrilatlar, nikel potansiyel allerjenlerdir.
  • Tırnak için gerekli olnalar;
  • Biotin; vitamin H olarakta bilinmektedir. Vücutta başlıca karboksilasyon olmak üzere glukojenezis, lipogenezis, propionat ve leucin metabolizmasındada etkilidir.

Tırnak yapımında sitokeratin sentezinde etkilidir yarıca matrixte sülfür içeren aminoaistlerin sentezinde rol oynamaktadır. Günlük  olarak 2.5–10 mg alınmalıdır.

  • A vitamini; eksikliğinde tırnakta yumurta kabuğu deformitesi gelişmekte ancak fazlal alımı paronişi ve tırnaklarda deformasyon yapmaktadır.
  • Pyridoxine 25–30 mg ,askorbik asit-Vitamin C 2–3 g ve primrose oil (2 cap 3 kez) özellikle kırılgan tırnaklarda etkilidir. 
  • Tiamin tek başına yada tiamin mononitrat 60 mg, kalsiyum d-pantothenate 60 mg, medicinal yeast 100 mg, l-sitein 20 mg, keratin 20 mg, and p-amino benzoik asit 20 mg birlikte kullanılmaktadır.
  • Günlük 600-1000 EU Vit E alınmalıdır.
  • Sistin hiponişyum hücrelerinin büyümesini sağlamaktadır.
  • Jelatin tırnak üzerinde hiçbir etkinliğe sahip değildir.
  • Kalsiyum tırnak yapısında eser miktarda bulunmaktadır ve günlük kullanımının tırnak üzerinde bir etkinliği yoktur. Ancak kalsiyum 1.0 g, evening primrose oil 4.0 g ve 440 mg marine fish oil özellikle pre ve postmenoposal  kadınlarda tırnaklarda etkilidir. 
  • Demir; eksikliğinde tırnaklarda kırılma, tırnak üzernde uzunlamasına çizgilenme ve kaşık tırnak olmaktadır. Eksikliği olmasada demir kullanımında tırnak kırılması düzelmektedir
  • Çinko; eksiklğinde tırnakta yumuşama, çabuk kırılma, tırnak üzerinde çizgilenme ve gri renk değişimi olmaktadır. Ayrıca tırnak çevresinde su toplaması ve kornik paronişyaya neden olmaktadır. Aniden gelişen çinko eksiklğinde tırnak enlemesine lökonişi ve Beau çizgileri olmaktadır. 
  • Silika; keratinin çapraz bağlarını oluşturmaktadır. Silisilik asit yumuşak tırnaklar ve psoriasiste tırnak tutulumunda kullanılmaktadır.
  • Formaldehid içerenler yada 5% aluminyum klorid içerikleri tırnaklarda setleşme yapmaktadır.. 




Kaynak www.hakanbuzoglu.com

Önemli: Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.